Журналистите Мария Реса и Дмитрий Муратов получиха Нобела за мир

Решенето бе обявено от председателя на Норвежкия нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен

Нобелова награда за мир беше присъдена на журналистите Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия, съобщи АФП.

Това съобщи председателят на Норвежкия нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен точно в 12 ч. българско време.

Мария Реса
Мария РесаИзточник: БГНЕС

Сред кандидатите, чиито имена нашумяха в навечерието на обявяването на наградата в петък, бяха медийните организации „Репортери без граници“, Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) или Международната мрежа за проверка на фактите (към която принадлежи и АФП), както и шампионът в борбата с корупцията „Прозрачност без граници“.

В своята 120-годишна история Нобеловата награда за мир никога не е била присъждана на представители на независимата преса.

Дмитрий Муратов
Дмитрий МуратовИзточник: БГНЕС

„Фактологията в репортажите, които ни помагат да бъдем информирани и да си съставим представа за текущите събития в хода на тяхното развитие, е от ключово значение за правилното функциониране на откритата обществена дискусия и демократичните институции“, заяви Хенрик Урдал, ръководител на Института за изследване на мира в Осло.

„Присъждането на Нобеловата награда за мир на журналисти доказва, че „нищо не е възможно без фактите“, заяви Мария Реса, цитирана от „Франс прес“.

„Свят без факти означава свят без истина и доверие“, каза Реса в изявление, разпространено от „Раплър“, медията, за която тя работи.

Журналистката, която е критично настроена по отношение на филипинския президент Родриго Дутерте, изрази огромната си изненада от присъждането на наградата и увери, че „Раплър“ просто ще продължи да прави това, което е правил и досега.

„Това е най-доброто време да си журналист. Времената, в които е най-опасно, са времената, в които е най-важно“ тази професия да бъде практикувана, подчерта Реса.

Организацията „Репортери без граници“ изрази задоволството си от факта, че Нобеловата награда за мир е присъдена на двама журналисти.

„Това е силно послание, призив към действие“, заявиха от организацията.

„В момента доминират две емоции: радостта и тревогата“, заяви пред журналисти Кристоф Делоар, генерален секретар на „Репортери без граници“.

„Радост, защото това е един невероятно и много силно послание в подкрепа на журналистиката. Един много красив жест по отношение на двама журналисти, които са представители световната журналистическа общност. И в същото време тревога, защото журналистиката е отслабена и атакувана, защото демокрациите са в същото състояние, защото дезинформацията и слуховете отслабват както журналистиката, така и демокрациите, и защото е време да се действа“, обобщи Делоар.

Наградата, състояща се от грамота, златен медал и чек за 10 млн. крони (980 000 евро), традиционно се връчва на 10 декември – годишнината от смъртта на създателя на наградата Алфред Нобел през 1896 г.

Наградата за мир е единствената Нобелова награда, която се връчва в норвежката столица.