Удоволствие от ученето е характерна нагласа и едновременно с това и умение, свързано пряко с овладяването на нови познания. Според позитивната психология, известни са 6 добродетели и 24 сили за щастие. Удоволствието от ученето е една от тези сили, част от добродетелта “Мъдрост и познание”, свързана с усвояването на нови умения. Какво значи да изпитваш удоволствие от...

Удоволствие от ученето е характерна нагласа и едновременно с това и умение, свързано пряко с овладяването на нови познания.

Според позитивната психология, известни са 6 добродетели и 24 сили за щастие. Удоволствието от ученето е една от тези сили, част от добродетелта “Мъдрост и познание”, свързана с усвояването на нови умения.

Какво значи да изпитваш удоволствие от ученето? Ти изпитваш ли удоволствие от ученето? И как да започнеш да го изпитваш по-силно?

Що е “удоволствие от ученето”?

Нека започнем с дефиниция за удоволствие от ученето:

Удоволствие от ученето е радостта от срещата с неизвестното и страстта към овладяване на нови знания и умения.

Човек, който изпитва удоволствие от ученето е прието да се нарича още “ученолюбив човек”. Подобен жаден за познания човек не се нуждае от външни стимули, за да се интересува от това, което го заобикаля. Движеща сила в него е вътрешното му желание да научи повече за обграждащия го свят.

Ученолюбивите хора имат разностранни интереси. Дори да не са специалисти във всички области, те са отворени към усвояването на нови познания в различни области на живота и използват всеки удобен случай, за да научат нещо ново.

Да учиш с удоволствие представлява вълнение от срещата с неизвестното. Също така, да учиш с удоволствие помага за съхраняване на детското в нас.

Удоволствие от ученето и щастие

Удоволствието от ученето придава силен мотивиращ импулс на хората, тъй като им помага да откриват нови неща, както и да бъдат по-настойчиви в преодоляването на препятствия и справянето с негативна обратна връзка.

Удоволствието от ученето, по-конкретно:

 • Прави живота ни по-интересен, а не скучен. Ученолюбивите хора се фокусират върху нови области на познание, а всяко ново нещо е свързано с нещо свежо, различно и интересно.
 • Помага да преодоляваме предизвикателства. Да учиш изисква усилия, а това изгражда характер и помага за постигане на целите, тъй кат без усилия, търпение и упоритост в живота не се постигат сериозни резултати.
 • Помага да се усъвършенстваме. Когато околните ни кажат, че нещо важно ни липсва или не ни достига, удоволствието от ученето ще ни помогне да направим опит и усвоим нови знания или умения, с които да се развием и усъвършенстваме.

Ето защо, ако искаме да се радваме на добър живот и да вървим уверено по пътя към щастието, следва да полагаме определени усилия да развиваме удоволствието към овладяването на нови познания.

Ключови пречки пред удоволствието от ученето

Сред ключовите пречки пред удоволствието от ученето спадат страхътсъмнението в себе си и предубежденията.

Не всеки обича да учи, тъй като не всеки обича неизвестното. Някои хора просто се страхуват и предпочитат утъпканите, сигурни пътеки. Те не желаят да напуснат зоната си на комфорт и да опитат (да научат) нещо ново.

За други проблем пред овладяването на нови познания е съмнението в себе си. “Това е много сложно”, “Късно е за мен”, “Няма да се справя”… Например, човек често смята погрешно, че след като е на години, по-трудно ще научи нещо – например чужд език, софтуерни умения или др. Наистина по-възрастните хора трябва да положат повече усилия, но те също могат да учат, както всички други.

Предубежденията са свързани с ограничено мислене. Характерен пример за подобно мислене е схващането “Защо да уча, когато и да учиш, и да не учиш, все тая?” На практика обаче не е все тая. Усвояването на нови умения и ученето през целия живот е необходима предпоставка за професионален успех, а и успех в личен план.

Изпитваш ли удоволствие от ученето?

И така – удоволствието от ученето е сила, с чиято помощ овладяваме нови познания. Движещата сила е желанието да научим повече за околния свят, а оттам да поемаме по нови пътища и да преодоляваме предизвикателства.

В тази връзка, полезно е човек да си зададе въпроса “Аз изпитвам ли удоволствие от ученето?”

Ето няколко въпроса, които ще ти помогнат да разбереш дали си ученолюбив човек, особено ако се сравниш с обкръжението си:

 • Като дете приятно ли ми бе да ходя на училище?
 • Ако като ученик не съм бил отворен към новите знания, впоследствие развих ли тази черта в себе си?
 • Харесва ли ми да чета книги? Да чета в интернет? Да гледам документални филми или видео? Да разговарям със специалисти в област, която ме интересува (изкуство, спорт, наука, професия…)?
 • Допитват ли се до мен по въпроси от определена област и ценят ли експертното ми мнение?
 • Изпитвам ли удоволствие от срещата с неизвестното?

Ако повечето отговори на тези въпроси са “Да”, значи най-вероятно си ученолюбива личност, която се стреми към овладяването на нови познания.

Как да изпитваш повече удоволствие от ученето?

Как да преоткриеш удоволствието от ученето и да започнеш да овладяваш нови познания?

Ето няколко идеи:

 • Повярвай в себе си. Съмнението в себе си е голяма пречка. Повярвай, че си в състояние да учиш. За целта е нужно да преосмислиш убежденията си по въпроса, както и да си наясно с основните си ценности. Ученето (растежа, развитието) би могло да е ключова твоя ценност.
 • Не се смятай за твърде възрастен, че да не учиш. Подхранвай ума си непрекъснато. С годините мозъкът се усъвършенства и благодарение на опита и познанието си човек всъщност може да учи с отлична ефективност, стига само да има силна вътрешна мотивация.
 • Насочи се към това, което ти допада. Няма смисъл да учиш нещо, което не те вълнува. Колкото по-висока е вътрешната ти мотивация, толкова по-успешно ще учиш. Избери област, която те привлича. Може да бъде дори някоя тема от детските години.
 • Наблягай на практиката. Според Модела 70:20:10 за учене и развитие перфектното учене е 70% практика чрез работа по предизвикателни ежедневни задачи, 20% социално взаимодействие чрез съвети и насоки от по-опитни хора и 10% формално образование чрез обучаващи курсове и програми.
 • Чети. Може да четеш вестници, сайтове, книги. Конкретно книгите са една от най-достъпните инвестиции за всеки човек, който иска да се развива. Въпреки, че четенето е пасивна форма на учене, всичко, което ще научаваш чрез четене ще ти помага да опознаваш света и да подобряваш разбирането си за него. Развивай неуморно своята култура за четене и чети по разнообразни теми.
 • Използвай различни видове учене. Съгласно Пирамидата на ученето някои методи за учене са по-ефективни от други. Търси балансиран микс от различни методи за учене – от слушане, четене и гледане до обсъждане, презентиране и реално правене на нещо.
 • Всеки ден научавай по нещо ново. Може да е нов факт, нов цитат, ново понятие, нова дума на чужд език… Всяко ново нещо, което научаваш, ще разширява хоризонтите ти. Не оставяй твоето любопитство да закърнее.

Leave a Reply

Контакти
офиси Варна и София, България
+359 885 3000 35
info@academy-bg.com
Понеделник-Петък: 09 - 18 Събота: 10 - 15 часа
Trustpilot
Бюлетин
Абонирайте се и получавайте вдъхновяващи образователни предложения!  Европейска Академия за Психология и Приложни Наукие регистрирана като Търговска марка ®. Всички права запазени!

  Всички права запазени © 2020 Европейска Академия за Психология и Приложни Науки.

  Сайтът е собственост на Европейска Академия за Психология и Приложни Науки ЕООД. Всички материали на този сайт, включително текст, графики, лога, аудио и видео файлове, са защитени от авторски права и могат да бъдат използвани само с писменото съгласие на Европейска Академия за Психология и Приложни Науки.

  Европейска Академия за Психология и Приложни Науки®  е регистрирана като търговска марка.

  Представяме ви най-новият курс на обучение!

  'Лечение и приложение на цветните есенции на д-р Бах - ПЪРВО НИВО'

  Най-новият курс
  1
  error: Content is protected !!