Новата схема „60/40“

Новата схема „60/40“

Мярката „60 на 40“ ще бъде отворена за почти всяка фирма в страната, като голяма част от ограниченията, предвидени в момента за кандидатите за тази помощ, ще отпаднат. По тази мярка държавата подпомага за не повече от 3 месеца бизнеса с плащането на заплатите, като поема 60% от осигурителния доход на работниците и същия дял от осигуровките, за да не бъдат съкращавани хора в кризата.
Отпадането на някои ограничения по схемата ще стане от 1 юли, като в новия си вид мярката ще работи до 30 септември, според социалния министър Деница Сачева.
Бизнес от всеки сектор на икономиката вече ще е допустимо да се възползва от помощта, единственото изискване ще е да докаже 20% спад на приходите заради кризата с коронавируса. Досегашните изисквания фирмите да са въвели непълно работно време, както и условието да важи за сектори на икономиката, които са затворили цехове и отдели заради заповед на здравния министър, отпадат. Освен това със схемата вече ще се финансира и наемането на безработни. Разчетите на социалното министерство показват, че от допълнителния 1 млрд. лева, които бяха дадени за мярката, във фонд „Безработица“ на НОИ се очаква да останат неусвоени около 300-400 млн. лв. към края на юни, когато изтича срокът ѝ. Ако има възможност и достатъчно средства, мярката може да продължи и до края на годината, обясни Сачева  в сряда вечерта. Вероятно без право на помощ по тази схема отново ще останат образователният и здравният сектор, които получават финансиране от държавата. От 1 до 15 юли пък започва кандидатстването и за новата помощ от 290 лв. на работник за автобусните компании. Тя ще е за срок от 6 месеца. Условието е фирмите да са преустановили поне част от дейността си по време на извънредното положение или след него. Допустимо било и да са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях. Така, ако се прибави и помощта по „60 на 40“, то помощта за автобусните превозвачи вече ще е в съотношение 80 на 20
За помощ в заплатите на несъкратени шофьори са отделени 40 млн. лв., а общият бюджет на тази мярка ще е 85 млн. лв. Тепърва се водят разговори и се правят разчети кои да са останалите браншове, които ще имат право на помощта. Според разчета на държавата, 240 000 души ще останат на работа заради „60 на 40“. Националният осигурителен институт вече е превел близо 53 млн. лв. на 8516 компании. С парите ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 служители. Останалите 40% се поемат от работодателите. При последния транш са преведени около 8 млн. лв. за запазване на заетостта на 15 893 работници от над 900 предприятия.

close

-10%

за избрани курсове

Регистрирайте се, за да получите вашата ексклузивна отстъпка и бъдете в крак с нашите най-нови оферти!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Попитайте ни за курсовете с отстъпка!

Вашият коментар