Как да лекуваме кошмари при децата с помощта на хомеопатия

АКАДЕМИЯТА БГ е първият образователен център в страната с акредитация от International Alliance of Professional Business Elites (IAPBE)

От опит знам, че нарушенията на съня и при децата, и при възрастните са честа причина за медицинска консултация. Едно от тях, по-специално детските кошмари, притеснява родителите, но намира не особено практични и бързи решения в конвенционалната медицинска практика. Като  педиатър и хомеопат с дългогодишен опит бих искал да изтъкна ефективната, безопасна и най-вече  персонализирана възможност, която дават хомеопатичните медикаменти.

– д-р Хорхе Манреса, Испания

Защо се случва това на моето дете? Баща му страдаше от същото. Дали не е наследствено?

Защо хомеопатичните медикаменти биха помогнали при този проблем?

Да започнем с първия:

Защо това се случва на моето дете?

Най-просто можем да разделим съня на две основни фази: не-REM сън и REM сън.

Наименованието REM- сън идва от движенията, които извършват очите в тази фаза (“Rapid Eye Movements” т.е.”Бързи движения на очите”). Тя служи преди всичко за консолидиране на паметта, запазване или забравяне на информация. Това е фазата, в която се появяват сънищата, както и кошмарите.

Не-REM сънят е моментът на съня, който тялото използва физически за почивка.

Тези REM и не-REM фази се редуват през нощта, така че възрастен, който спи 8 часа, има 5-6 цикъла на редуване.

Кошмарите, както и нощните ужаси, в медицината се наричат парасомнии и са онези нарушения на съня, които се характеризират с необичайни събития или поведение, свързано със съня, с различните му фази или с моментите на преход сън-бодърстване.

КОШМАРИТЕ, са неосъзнато проявление по време на сън на чувства на несигурност, тревожност, страхове или притеснения. Те са ярки сънища, които предизвикват чувство на страх и карат детето да се събуди уплашено през нощта. То си спомня какво се е случило. По принцип го събуждат от REM сън, така че са по-чести във втората половина на нощния сън.

При децата  кошмарите обикновено започват между 3 и 6 годишна възраст и намаляват след 10 годишна възраст. Смята се, че момичетата в юношеска възраст и девойките имат по-често кошмари отколкото юношите и младежите. Някои хора имат кошмари в зряла възраст или през целия си живот.

Според проучване с 390 двойки двуяйчни и  еднояйчни близнаци, екипът на д-р Бих Хонг Нгуен от Центъра за нарушения на съня в болницата Сакре-Кьор в Монреал, Канада посочва, че генетичните фактори влияят значително върху кошмарите, без да се подценяват и факторите на околната среда. Еднояйчните близнаци имат почти идентични генетични конформации (съответствия), докато двуяйчните близнаците не. Точната причина за кошмарите не е известна, въпреки че се знае, че са по-чести, когато има фамилна анамнеза.

При повторяемост, те могат да бъдат признак на сънна апнея или проява на пост-травматично стресово разстройство. То може да възникне след виждане или преживяване на травматично събитие, което включва заплаха от смърт или нараняване.

Няма причини родителите да се притесняват от случайни кошмари, но да – те могат да бъдат причина за консултации или психологическа намеса поради страничните ефекти, до които могат да доведат при някои деца, като: страх от лягане, заспиване сам, раздразнителност, безпокойство, дневна сънливост или физическа умора и т.н.

Бих искал да коментирам друга ситуация, която може да възникне при някои деца (по-често – при момченца) по време на сън и която също тревожи родителите. Това са  НОЩНИТЕ УЖАСИ. Те са по-редки от кошмарите и настъпват при внезапно събуждане, което обикновено се случва в първата трета от съня. Придружени са от викове и симптоми като:

 • Изпотяване, ускорен пулс, зачервено лице, разширени зеници.
 • Промени в поведението като:  впечатление за силен страх, втренчен поглед, широко отворени очи, ритане и удари. Детето трудно се утешава, става от леглото, има агресивно поведение….

Някои автори защитават тезата, че съществува наследствен компонент в нощните ужаси.

Нека да разгледаме разликите между кошмари и нощни ужаси:

КОШМАРИ

НОЩНИ УЖАСИ

Обикновено детето се събужда по време на епизода и помни съдържанието на съня си.Въпреки че е възможно детето да се надигне в леглото, да плаче и крещи на сън, е много трудно да бъде събудено. Не си спомня нищо.
Съдържанието на съня се помни много прецизно.Не си спомня нищо или споменът е изключително смътен.
По време на сън няма движения, нито биват издавани звуци, тъй като липсва мускулен тонус. В случай че се чуе някакъв звук или дума това означава край на кошмара.Възможна е появата на звуци или думи, тъй като има мускулен тонус.
При събуждане детето изпитва тревожност, асоциирана със спомена за сюрреални образи.Усещане за силна тревожност.
Появяват се в REM фазата на съня.Появяват се в не-REM фазата на съня.
Обикновено се наблюдават през втората половина на нощта.Наблюдават се през първата половина на нощта.
Започват между 3-та и 6-та година на детето.Започват между 4-та и 12-та година.
Интензивността им намалява с увеличаване на възрастта.Обикновено изчезват с времето и не се нуждаят от фармакологично лечение.

Насоки за преодоляване на кошмарите

Създавайте винаги релаксираща обстановка преди лягане.

Предложете  спокойствие. Родителите трябва да знаят как да успокоят децата след епизода. Не го затрупвайте с твърде много встъпителни обяснения (например, опитайте се да му покажете, че чудовища съществуват само във въображението му).

Важно е да отидете при детето, да го изслушате, но без да влизате в подробности относно съдържанието на съня, без да показвате излишна загриженост или тревога за случилото се.

Поговорете за съня. От полза е да помолите детето на следващата сутрин да опише съня си. Какво се случи? Какво сънува? Какво те уплаши? След това трябва да му напомните, че кошмарите не са истински и да го окуражите да измисли щастлив край на кошмара, да му направи рисунка, да „поговори“ с лицата от кошмара или да го опише в дневника си. Понякога креативността може да бъде от голяма полза.

Контролирайте стреса. Когато налице са стрес и тревожност, говорете за това. Специалист психолог, ако се налага, би могъл да помогне.

Предложете мерки, които да гарантират сигурност на детето: да спи с домашния любимец, с любима играчка или завивка, със запалена лампа, с отворени врати на детската и вашата спални.

Новите технологии изобщо не създават спокойни условия за сън, а благоприятстват събужданията с или без кошмари. Телевизия в стаята на детето е грешка. Когато детето играе или „чати“ в леглото си с мобилния телефон или конзолата в 11-12 през нощта също е грешка. Нека контролираме тези фактори, защото водят до възбуда.

Необходим сън в часове на различни възрастови групи

Възраст

Сън

Новородено

16 часа

3 месеца

15 часа

12 месеца

14 часа

2 години

13 часа

5 години

11 часа

9 години

10 часа

14 години

9 часа

18 години

8 часа

Нека не приемаме тези цифри буквално, а като препоръка и да ги съпоставим с часовете, в които децата ни спят. Нека опитаме почивката да започва с разумен график, включващ достатъчен сън и без неблагоприятни фактори, които могат да го променят.

Защо хомеопатичните медикаменти ще ви помогнат при този проблем?

Терапевтичното показание за даден хомеопатичен медикамент се основава на връзката (в някои вещества) между неговата токсичност и терапевтичен капацитет.

Така например, съществуват вещества, чиято  токсикология включва симптоми, подобни на кошмари, нощни ужаси, делириуми, халюцинации и др. Тези вещества, разредени до степен на изключване на странични ефекти при приложението им, могат да бъдат използвани с терапевтична цел.

Това са сигурни, ефективни, съвместими при нужда и с конвенционалните медикаменти. Те могат да бъдат прилагани вечер, а при необходимост и сутрин.

Да разгледаме няколко примера:

 • Kalium bromatum. Това е добро средство за лечение на нощни ужаси. Детето  може да скърца със зъби, да вика и да се движи по време на сън. То се събужда трудно и много често, на следващата сутрин почти нищо не си спомня. Движение на ръцете и пръстите, сякаш свири на пиано, е много характерен симптом.
 • Hyosciamus niger. Детето е нервно и раздразнително, има кошмари, непрекъснато мърда, говори, смее се, мърмори на сън. Възможно е и да скърца със зъби. Това може понякога да съвпада с етап, когато детето е неспокойно, прави всичко възможно да привлича внимание и показва ревност.
 • Stramonium. Детето се страхува изключително много от вода, кучета, нараняване,  тъмнина, оставане само през нощта и се плаши много лесно. Децата имат и нощни ужаси. Този е един от основните медикамент при пациенти с неспокоен сън, сънливост или кошмари, които, при събуждане, изпитват ужас, крещят, не разпознават никого и се вкопчват в най-близко стоящия до тях.
 • Phosphorus. Картините на кошмари или сомнамбулизъм обикновено са резултат от уплаха при свръхчувствително и изключително страхливо дете (страх от болести, смърт, буря, оставане само и т.н.), което се събужда стреснато и търси компания и комфорт.
 • AconitumКартината се отключва основно от  два  фактора. Единият е уплаха, като детето става много тревожно, силно неспокойно, страхува се от смъртта, от тъмнината и е възможно да стане раздразнително и агресивно.
 • Coffea cruda. Детето проявява психическа свръх-възбудимост. Появяват се много идеи, има голяма физическа и психическа активност както преди лягане, така и сутрин. Много е интересно, че  тези деца, които се събуждат твърде рано, имат желание да играят.
 • ChamomillaТова е раздразнително дете, ядосано, капризно, не иска да му се говори или да бъде докосвано, иска даден предмет и когато му го дадат, го хвърля и иска друг. Когато е ядосано, не приема никакви  аргументи и единственото нещо, което го успокоява е, да бъде прегърнато и разхождано. Може дори да си удря главата в стената, ако не стане неговото.
 • Gelsemium.  Много полезен медикамент, когато детето има проблеми със съня или има кошмари, тъй като изпитва известно безпокойство от очаквано събитие (Нощта на Влъхвите, навечерието на парти или екскурзия, изпит, публично представяне и т.н.). Страхува се, че няма да знае как да отговори, ще „блокира“. Ръцете му треперят. Понякога детето изпитва потребност да уринира или дефекира често поради нервното си състояние.
 • Belladonna.  Има неспокойни сънища, които му причиняват много страх:  ужаси, кошмари, падания, крадци и убийци. Говори, вика, оплаква се и пее на  сън. Когато има делириум изпъква насилието.
 • Silicea. Като цяло тези деца са срамежливи, несигурни, изключително страхливи и се плашат много лесно. Те имат много ниска самооценка и са много педантични. По време на сън говорят, плачат, смеят се и проблемите се появяват главно при пълнолуние и новолуние.

Това е пример за множеството възможности, които хомеопатичните медикаменти имат при лечението на парасомниите. Личността и поведението на детето, наличието на стрес или тревожност, неговите текущи и минали състояния и особено начинът, по който протичат епизодите на тези разстройства, представляват много полезна информация за лекаря хомеопат, която ще му  позволи да предложи подходящото индивидуално лечение, целящо разреждане и изчезване на епизодите.

Понякога лечението трябва да бъде придружено от консултации с психолог или терапия от специалист по психично здраве, особено в случай на пост-травматичен стрес, при който (и почти изключително само в този случай) е показана употребата на конвенционални медикаменти.

Консултация с лекар хомеопат

Клиничният подход към смущенията в съня, както при детето, така и при възрастния, както и към емоциите, изисква много пълна информация, която надхвърля съдържанието на настоящата статия. Необходима е консултация, която трябва да се проведе в лекарския кабинет. Тя предполага наличие на достатъчно време, за да се разбере какви са нарушенията, на какво се подчиняват и какви са особеностите на детето. Следователно става въпрос за персонализирано лечение, съобразено с индивидуалността на нашето дете.

Желаем сладки сънища на вас и вашите деца!

Leave a Reply

Контакти
офиси Варна и София, България
+359 885 3000 35
info@academy-bg.com
Понеделник-Петък: 09 - 18 Събота: 10 - 15 часа
Trustpilot
Бюлетин
Абонирайте се и получавайте вдъхновяващи образователни предложения!  Европейска Академия за Психология и Приложни Наукие регистрирана като Търговска марка ®. Всички права запазени!

  Всички права запазени © 2020 Европейска Академия за Психология и Приложни Науки.

  Сайтът е собственост на Европейска Академия за Психология и Приложни Науки ЕООД. Всички материали на този сайт, включително текст, графики, лога, аудио и видео файлове, са защитени от авторски права и могат да бъдат използвани само с писменото съгласие на Европейска Академия за Психология и Приложни Науки.

  Европейска Академия за Психология и Приложни Науки®  е регистрирана като търговска марка.

  Представяме ви най-новият курс на обучение!

  'Лечение и приложение на цветните есенции на д-р Бах - ПЪРВО НИВО'

  Най-новият курс
  1
  error: Content is protected !!