Сбръчквате нос? Докосвате косата си? Отклонявате поглед по време на разговор? Може да имате сериозни проблеми, ако направите някои от тези инстинктивни жестове пред експерт по езика на тялото, защото той ще ги разчита като лъжа. Основано на идеята, че невербалните знаци могат да разкрият важни истини за хората, разчитането на езика на тялото се...

Сбръчквате нос? Докосвате косата си? Отклонявате поглед по време на разговор? Може да имате сериозни проблеми, ако направите някои от тези инстинктивни жестове пред експерт по езика на тялото, защото той ще ги разчита като лъжа.

Основано на идеята, че невербалните знаци могат да разкрият важни истини за хората, разчитането на езика на тялото се превърна в мащабна индустрия през последните години.

Дори издания, познати със сериозната си журналистика, като The Washington Post и Politico канят консултанти да анализират мимиките и жестовете на политически лидери след дебати или политически срещи.

Не са малко и самоназначилите се за експерти, които в YouTube “разчитат” всичко – от извинения и интервюта на знаменитости до записи със серийни убийци. Но наистина ли е възможно едно потрепване или сърбеж да разкрият най-съкровените тайни на един човек?

Знанията, които клипове от този род предлагат, са прости – жест Х се тълкува по един начин, а жест Y – по друг и случаят е приключен, а зрителите, попиващи тази информация, рядко я поставят под въпрос.

Съдържанието, което на пръв поглед изглежда създадено за забавление, обаче се приема сериозно и това е проблем, защото не е вярно.

Проучвания многократно са доказвали, че езикът на тялото не може да бъде обобщен до няколко общоприети символа и респективно – да се твърди, че някой през екрана на компютъра си може да разкрие сериен убиец или да уличи публична личност в лъжа, е измама.

“Съвсем вероятно е да сте кръстосвали ръце или да сте свивали юмруци по рефлекс, а някой с прибързана преценка и повърхностни знания за езика на тялото да го е сметнал за агресия”, казва докторът по психология Винсент Дено пред Wired.

Той подчертава, че невербалното поведение играе съществена роля в психологията на хората, но няма универсален език на тялото. Тоест, генерализираната информация, която повечето YouTube канали и медийни експерти предлагат, е неточна.

“Конкретните жестове са свързани със специфични значения, но за да се разкодират, трябва да се вземат предвид контекста на разговора и историята на събеседниците. Опитите да четете човек като книга, изключвайки тези фактори и използвайки синтезирани насоки, са псевдонаука”, твърди Дено.

На същото мнение са и от Монреалския здравен университет, провели редица експерименти, свързани с психологията и комуникацията между хората.

При един от тях т.нар. експерти по езика на тялото са помолени да разпознаят сигналите за нервност при контрабандисти на канадската граница. Успеваемостта на анализите е била само 39% – резултат, който се приближава повече до късмета, отколкото до точната наука.

Изводът е, че определени знаци на тялото могат да бъдат отправна точка за задаване на допълнителни въпроси, но не сами по себе си не могат да представляват крайни заключения.

“Категоричните твърдения искат категорични доказателства. Ако сте убеден, че някой лъже и сте го разбрали само по мимиките му, трябва да покажете и категорични доказателства. В противен случай сте обикновен измамник, допринасящ за разрастването на екосистемата от дезинформация”, казва Дено.

Leave a Reply

Контакти
офиси Варна и София, България
+359 885 3000 35
info@academy-bg.com
Понеделник-Петък: 09 - 18 Събота: 10 - 15 часа
Trustpilot
Бюлетин
Абонирайте се и получавайте вдъхновяващи образователни предложения!  Европейска Академия за Психология и Приложни Наукие регистрирана като Търговска марка ®. Всички права запазени!

  Всички права запазени © 2020 Европейска Академия за Психология и Приложни Науки.

  Сайтът е собственост на Европейска Академия за Психология и Приложни Науки ЕООД. Всички материали на този сайт, включително текст, графики, лога, аудио и видео файлове, са защитени от авторски права и могат да бъдат използвани само с писменото съгласие на Европейска Академия за Психология и Приложни Науки.

  Европейска Академия за Психология и Приложни Науки®  е регистрирана като търговска марка.

  Представяме ви най-новият курс на обучение!

  'Лечение и приложение на цветните есенции на д-р Бах - ПЪРВО НИВО'

  Най-новият курс
  1
  error: Content is protected !!