Цитруси, грах, киноа, сушени плодове са сред препоръчителните храни

Индийската диетоложка Шивани Сикри посочи храни, които ободряват и помагат в борбата срещу умората и стреса. Изданието Bangalore Mirror цитира нейните препоръки.

На първо място, лекарката съветва да компенсира дефицита на витамин С, който придава на тялото жизненост и укрепва имунната система. За целта тя препоръча да включите в диетата киви, цитрусови плодове, спанак и черен пипер. По нейно мнение протеините, които има много в яйцата и лещата, също могат да дадат сила. Отпадналостта, казва Сикри, може да се дължи на дефицита на желязо, който изобилства в граха, киноа, сушените плодове и тъмния шоколад. Липсата на селен също може причини отпадналост, която може да се пребори с яйца, бобови растения и ядки.

В допълнение към общите препоръки, диетоложката посочи конкретни храни. Сикри препоръчва редовно да се пие мляко с шафран: подправката има антидепресивен ефект и облекчава умората. По нейно мнение е по-добре да започнете деня с ободряваща напитка от лимон и джинджифил и да закусите два плода киви.

Сикри препоръчва още използването на мед и банани за повишаване на устойчивостта срещу стреса. При преумора можете да хапнете бразилски орехи или няколко квадратчета черен шоколад, който съдържа поне 70 процента какао. Лекарката обаче предупреди диабетиците да внимават със сладките неща.

По-рано британският лекар и видео блогър Али Абдаал разказа как е подобрил съня си, научил се да се събужда добре отпочинал и да остане бодър през целия ден. Медикът казва, че спи по-добре, тъй като е спрял да използва телефона вечерта. Помогнали са му също плътните завеси, блокиращи светлината, и отказа от кафе след два часа следобед.