Австрия подкрепя нов тласък за евроинтеграцията на Западните Балкани

Австрия подкрепя нов тласък за евроинтеграцията на Западните Балкани

Австрия подкрепя нов тласък за евроинтеграцията на Западните Балкани

Австрия подкрепя нов тласък за присъединяването на шестте страни от Западните Балкани към Европейския съюз, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от ДПА.

Процесът, който по начало не беше особено динамичен, беше прекъснат по време на пандемията, заяви Курц днес след среща с министри от шестте страни.

„Все още още е необходима много работа по реформите, но също така беше постигнат и съществен напредък през последните няколко години, който трябва да бъде признат“, посочи канцлерът.

Все повече страни, сред които Русия, Китай и Турция, искат да увеличат влиянието си на Балканите. След кризата с коронавируса регионът трябва да се върне в обсега на европейския радар, добави Курц.

Косово и Босна и Херцеговина са потенциални кандидатки за членство в ЕС. Съюзът вече води преговори за присъединяване със Сърбия, Черна гора, Албания и Република Северна Македония. Хърватия и Словения вече са членки на ЕС.

Специалният пратеник на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак изрази умерен оптимизъм въпреки много трудности. Той заяви, че няма алтернатива на диалога и нормализацията на връзките между Сърбия и Косово. „Това е много важно за целия регион“, посочи Лайчак.

Отношенията между Сърбия и Косово са напрегнати след отцепването на бившата сръбска провинция с помощта на НАТО през 1999 г. и обявяването на независимост през 2008 г. Сърбия не признава независимостта на Косово. Решаване на конфликта би направило присъединяването към ЕС на двете страни много по-лесно, отбелязва агенцията.

Вашият коментар