Хроничните заболявания, включително диабет, рак, хипертония, депресия, шизофрения и аутизъм, са продължителни състояния, които протичат бавно и изискват постоянни грижи. Те могат да доведат до значителни промени в психическото здраве на засегнатите индивиди, като тревожност, страх, депресия, усещане за изолация и промени в образа на живот.   Примери за психологически аспекти на хроничните заболявания: Емоционален стрес и депресия: Индивид...

Хроничните заболявания, включително диабет, рак, хипертония, депресияшизофрения и аутизъм, са продължителни състояния, които протичат бавно и изискват постоянни грижи. Те могат да доведат до значителни промени в психическото здраве на засегнатите индивиди, като тревожност, страх, депресия, усещане за изолация и промени в образа на живот.

 

Примери за психологически аспекти на хроничните заболявания:
 1. Емоционален стрес и депресия: Индивид с хронично заболяване като диабет може да изпитва постоянен емоционален стрес и депресия поради непрекъснатите грижи за здравето и управлението на състоянието.
 2. Социална изолация: Пациенти с хронични заболявания като множествена склероза могат да се чувстват изолирани поради трудностите в мобилността и социалните ограничения, които заболяването налага.
 3. Промени в самочувствието и самооценката: Индивиди с хронични състояния като рак често преживяват промени в самочувствието и самооценката, особено ако заболяването води до видими физически промени.
 4. Тревога за бъдещето: Хора с хронични заболявания често се тревожат за своето бъдеще, качеството на живота и възможността за влошаване на състоянието.

Стратегии за справяне:

 1. Социална подкрепа: Наличието на мрежа от подкрепа от семейството, приятели и групи за взаимопомощ е изключително важно за управлението на емоционалния стрес, свързан с хроничните заболявания.
 2. Здравословен начин на живот: Поддържането на здравословен начин на живот, включително балансирано хранене, редовна физическа активност и адекватен сън, допринася за укрепване на общото психично и физическо здраве.
 3. Психотерапия: Професионалната психотерапия може да бъде изключително ефективна за справяне с психологическите последствия на хроничните заболявания, като помага на индивидите да управляват стреса, тревожността и депресията.
 4. Самопомощ и информираност: Обучението и информираността за своето състояние, както и развиването на умения за самопомощ, могат значително да подобрят управлението на хроничните заболявания и свързаните с тях психологически предизвикателства.

Leave a Reply

Контакти
офиси Варна и София, България
+359 885 3000 35
info@academy-bg.com
Понеделник-Петък: 09 - 18 Събота: 10 - 15 часа
Trustpilot
Бюлетин
Абонирайте се и получавайте вдъхновяващи образователни предложения!  Европейска Академия за Психология и Приложни Наукие регистрирана като Търговска марка ®. Всички права запазени!

  Всички права запазени © 2020 Европейска Академия за Психология и Приложни Науки.

  Сайтът е собственост на Европейска Академия за Психология и Приложни Науки ЕООД. Всички материали на този сайт, включително текст, графики, лога, аудио и видео файлове, са защитени от авторски права и могат да бъдат използвани само с писменото съгласие на Европейска Академия за Психология и Приложни Науки.

  Европейска Академия за Психология и Приложни Науки®  е регистрирана като търговска марка.

  Представяме ви най-новият курс на обучение!

  'Лечение и приложение на цветните есенции на д-р Бах - ПЪРВО НИВО'

  Най-новият курс
  1
  error: Content is protected !!